اهمیت خوردن صبحانه در رژیم و برای کودکان
اهمیت خوردن صبحانه در رژیم و برای کودکان
برای بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از افت قند خون، بویژه در وعده صبح، خوردن صبحانه از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهمترین دلایلی که متخصصان تغذیه بر خوردن صبحانه تاکید میکنند، مطالعاتی است که نشان میدهد صبحانه موجب افزایش توانایی حل مساله، تمرکز بیشتر و داشتن تفکری خلاق در فرد میشود. مهمترین وعده ی غذایی در طول روز ،صبحانه است و اگر فرد این وعده را حذف کند،سلامتی خود را به خطر می اندازد. رمز سلامتی بدن در خوردن صبحانه کامل است.
ممکن است که این سؤال در ذهنتان ایجاد شود که چرا اهمیت و ارزش صبحانه برای سلامتی فراوان است؟ صبحانه موجب میشود که هر چه در طول روز کلسیم و روی و آهن مصرف میکنیم جذب بدن شود و باعث ایجاد انرژی و سرخوشی در تمامروز میشود. مخصوصاً خانوادههایی که فرزندانشان به مدرسه میروند، حتماً باید به کودکان خود قبل از رفتن به مدرسه صبحانه بدهند تا بتوانند در مدرسه و در کلاس فعالیت بیشتری داشته باشند.
این دانش آموزان نسبت به دوستان خود که از خواب برای خوردن صبحانه بیدار نمیشوند ازلحاظ جسمانی سالمتر میباشند. صبحانه در رفتار فرد نیز تأثیر میگذارد و کسانی که میلی به خوردن صبحانه ندارند در طول روز بیحوصله میباشند و شادی و نشاطی ندارند. مطالعات بسیاری نشان داده که خوردن صبحانه به حفظ سلامتی، ازجمله تقویت حافظه و تمرکز و پایین آمدن کلسترول بد (LDL) کمک کرده و احتمال ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و اضافهوزن را کاهش میدهد. با ما در مربی تو همراه باشید تا دلایل اهمیت مصرف صبحانه و عواقب عدم مصرف این وعدهغذای مهم را موردبررسی قرار میدهیم.
اهمیت خوردن صبحانه برای کودکان
اهمیت و ارزش صبحانه برای سلامتی بسیار فراوان است و نهتنها برای کودکان، بلکه برای تمام ردههای سنی مؤثر و مفید است. کسانی که از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند، آسیبهای جدی به بدن خود وارد میکنند و در هنگام ناهار نیز بااشتهای بیشتری شروع به خوردن میکنند که درنتیجه چاقی و اضافهوزن را به دنبال خواهد داشت.
یکی از دلایلی که کودکان از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند این است که تازه از خواب بیدار شده و میلی به خوردن صبحانه ندارند و در عوض در خوردن ناهار و شام جبران میکنند که این کار بسیار اشتباه است، بیشتر کودکان از خوردن صبحانه دوری میکنند و با بهانههای مختلف خود را توجیه میکنند. در این زمینه والدین باید بسیار دقت کنند که کودکان خود را بدون خوردن صبحانه به مدرسه نفرستند، یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش اشتهای آنها ایجاد تنوع در صبحانه است.
اگر صبحانه در هرروز تکراری و به یک صورت باشد، میل و رغبت به آن کاهش پیدا میکند. پس با درست کردن صبحانههای متنوع و رنگارنگ اشتهای کودکان را به خوردن ترغیب کنید. عدهای از كودكان انواع غذاهای گرم مانند انواع ساندویچ، عدسی و … را به نسبت صبحانههای معمول بیشتر دوست دارند. توجه به این خواسته كودكان راهکاری مناسب برای ایجاد تمایل به مصرف صبحانه است. رعایت مواردی مانند چیدن سفره زیبا بر اساس تمایلات كودك، استفاده از رنگهای شاد مانند نارنجی، صرف صبحانه توسط خود والدین و فراهم كردن محیطی بهدوراز نگرانی و استرس و انتقال حس دوست داشتن به فرزندان باعث تحریك اشتهای كودكان و افزایش تمایل آنها به مصرف این وعده مهم میشود.
دلایل اهمیت خوردن صبحانه
- تقویت و بهبود سوختوساز بدن
صبح هنگام و زمانی که از خواب بیدار میشوید، سطح قند خونتان بهطور طبیعی کم است؛ زیرا بدن شب گذشته از ذخایر قند خود برای سوخترسانی استفاده کرده است. این امر باعث میشود که سوختوساز بدن شما بهطور خودکار آغاز شود، به همین دلیل است که صبحها احساس لاغری میکنید؛ اما هنگامیکه یک صبحانه غنی از مواد مغذی میخورید، مجدداً سوختوساز بدنتان آغاز میشود تا از این طریق انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه تأمین گردد.
- جلوگیری از چاقی و اضافهوزن
اگر اهل میل کردن وعده صبحانه نیستید، بدن خود را از سوخت موردنیاز برای شروع روز محروم میکنید. درنتیجه، بدن انرژی کافی برای انجام کارهای روزانه را نخواهد داشت. این امر منجر به پرخوری در طول روز میشود. کسانی که کربوهیدرات فرآوری شده فراوانی مانند غلات شیرین، انواع شیرینی، نان سفید، ژله و سایر غذاهای فرآوری شده را برای صبحانه انتخاب میکنند نیز دچار پرخوری میشوند.
- تأثیرات مثبت بر حالات روحی و عملکرد مغز
صبحانه، بهعنوان وعده اصلی، نقش مهمی در نحوه عملکرد مغز دارد. مغز اندام پیچیدهای است که برای داشتن عملکرد بهتر، به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد. به همین دلیل است که بیشتر افرادی که صبحانه نمیخورند، احساس کسلی و خوابآلودگی دارند.
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
مشکلات قلبی با تغییرات هورمونی برای حفظ سطح قند خون و گرایش به افزایش وزن در بیمارانی که از صبحانه صرفنظر میکنند، ارتباط مستقیم دارد. این تغییرات منجر به ایجاد پلاکتهایی در عروق شده و شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد؛ بنابراین، اهمیت صبحانه را در حفظ سلامت افراد، بهخصوص افراد مستعد بیماریهای قلبی و عروقی نباید دستکم گرفت.
- کاهش احتمال ابتلا به دیابت
نخوردن یک صبحانه مقوی و سالم، سطح قند خون شمارا مختل میکند. همچنین زنانی که بهطور مرتب صبحانه نمیخورند، حدود 20٪ خطر ابتلایشان به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند.
- جلوگیری از بوی بددهان
خوردن صبحانه باعث تولید بزاق شده و به شسته شدن باکتریهای عامل بوی بددهان از سطح زبان کمک میکند؛ بنابراین، نخوردن صبحانه باعث حفظ باکتریهای روی سطح زبان میشود. پس از بیدار شدن از خواب، خوردن میوه و نوشیدن آب میتواند بهترین گزینه برای از بین بردن این باکتریها باشد.
- پایین آمدن سطح کورتیزول
زنانی که صبحانه نمیخورند کورتیزول (هورمون استرس) و فشارخون بالاتری نسبت به خانمهایی که صبحانه میخوردند، دارند.
- کاهش التهابات مزمن
افرادی که صبحانه را حذف میکنند ممکن است دچار انعطافپذیری متابولیکی شوند، بدین معنی که بدن آنها در انتقال منبع سوخت خود از گلوکز به چربی و برعکس مشکل پیدا خواهد کرد. در درازمدت، این مسئله میتواند به التهاب مزمن منجر شود و خطر ابتلای آنها را دیابت نوع ۲ و چاقی افزایش دهد.
- تأمین ویتامینها و مواد معدنی بدن
خوراکیهایی که در وعده صبحانه خورده میشوند سرشار از مواد مغذی اساسی مانند فولات، کلسیم، آهن، ویتامینهای گروه ب و فیبر هستند. صبحانه مقدار زیادی از مواد مغذی روزانه شمارا تأمین میکند. در حقیقت، افرادی که صبحانه میخورند، بیشتر از سایر افراد ویتامینها و مواد معدنی موردنیاز روزانه را دریافت میکنند.
مواد غذایی ممنوعه در وعده صبحانه
برخی از مواد غذایی هستند که مصرف آنها در وعدههای غذایی هیچ سودی ندارد و بیشتر آسیب وارد میکنند و بهتر است که این مواد را از برنامه صبحانه خود حذف کنید.
- پنکک
درست است که پنکک بسیار اشتهاآور و خوشمزه است و بچهها نیز به آن علاقهی زیادی دارند، اما این مواد غلظت خون را افزایش میدهند و در خلقوخوی فرد نیز تأثیر میگذارد و موجب عصبانیت و پرخاشگری فرد میشود.
- میوه خشک و غلات صبحانه
میوههای خشک و غلات صبحانه هیچگونه پروتئین و فیبری ندارد و صبحانهی سالمی نیست. غلات از میزان کربوهیدرات فراوانی تشکیلشدهاند که مصرف بالای کربوهیدرات موجب پرخوری و گرسنگی سریع درنهایت چاقی میشود.
- شیر
شیر فواید بسیاری دارد و در صبحانه هم میتواند نوشیدنی پرفایده و مؤثری باشد، اما پزشکان تغذیه بر این نظرند که شیر با معدهی خالی مشکلاتی را برای معده ایجاد میکند که بهتر است با معده خالی صرف نشود؛ زیرا با افزایش اسید معده و سوزش معده و در برخیها نیز خارش پوست را به همراه دارد.
- ساندویچ آماده
سعی کنید که هرگز در وعده صبحانه فست فود استفاده نکنید و بهجای آن از مواد مغذی و مفید استفاده کنید. ساندویچها کالری بسیار زیادی دارند و سرطانزا هستند و مواد نگهدارنده به آنها اضافه میشود.
- نان تست سفید
نان سفید بهاندازه کافی مغذی نیست و نهتنها اشتهاآور بلکه مضر است. هر چه نان تست برشته باشد، بیشتر باعث سرطان و بیماریهای دیگر میشود.
- نوتلا و دیگر شکلاتها
نوتلا 83 درصد از سطح متوسط شکر روزانه را شامل میشود. چنین صبحانهای شیرینی برای اولین بار حال را بهبود میبخشد اما انرژی بهسرعت تبخیر میشود و احساس خستگی جایگزین آن خواهد شد. علاوه بر این، برخی شکلاتها حاوی روغن پالم هستند و انتخاب خوبی برای کسانی که سلامت خود را کنترل میکنند نیست.
تا به حال از اهمیت صبحانه در لاغری چیزهایی شنیدید، اما فکر کردید که چرا؟ پژوهشگران انگلیسی چگونگی تاثیر مصرف صبحانه روی وزن و فعالیت افراد چاق تا بزرگسال را بررسی کردند. گروهی که به آنها صبحانه داده می شد تا ساعت ۱۱ صبح ۷۰۰ کالری دریافت می کردند و گروهی هم که صبحانه نداشتند تا ظهر فقط آب می توانستند بنوشند. نتیجه چه بود؟ گروهی که صبحانه نخورده بودند با اینکه فعالیت بدنی شان بالا بود اما وزنی کم نکردند و در طول روز کالری بیشتری از گروه دیگر نیز مصرف کردند.
دکتر جیمز بت سرپرست این پژوهش ها می گوید اگر صبحانه نخورید در وعده های بعدی مقدار بیشتری کالری مصرف می کنید. خوردن این مقدار صبحانه بنا به هدفی که دارید می تواند خوب و هم بد باشد. اگر هدفتان کاهش وزن است باید حواستان باشد که بیش از ۷۰۰ کالری نباشد چون با وجود اینکه صبحانه سرعت سوخت و ساز را بالا می برد ولی با این حجم سبب کاهش وزن نمی شود. اگر می خواهید فعالیت خود را افزایش دهید و همچنین وزنتان را نیز ثابت نگه دارید صبحانه کامل می تواند کمکتان کند. البته این را هم در نظر بگیرید که در این پژوهش گفته نشد ۷۰۰ کالری صبحانه از چه مواد غذایی باشد و شرکت کنندگان هرچه دوست داشتند می خوردند. ۷۰۰ کالری کربوهیدرات و غذاهای قندی با ۷۰۰ کالری چربی سالم و پروتئین تاثیرات مختلفی روی وزن خواهند گذاشت
اهمیت صبحانه در رژیم غذایی
چرا با وجود مصرف صبحانه احساس گرسنگی می کنیم؟
حرف آخر
میدانیم که صبحانه چه اندازه مهم و حیاتی است، اما به آن توجه ای نمیکنیم و وعدههای دیگر بیشتر برای ما ملاک است که این تصوری غلط است. برای حفظ سلامتی و دوری از بسیاری بیماریها و تقویت سیستم ایمنی بدن خوردن صبحانهی مفصل با مواد غذایی سالم و پروتئین اهمیت فراوانی دارد و بیتوجه ای به آن آسیبهای جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت. پس وعده صبحانه یکی از مهمترین وعدههای غذایی است و باید در برنامه غذایی خود از مواد مغذی مفید در این وعده استفاده کرد. در برنامههای رژیم لاغری صبحانه اهمیت زیادی داشته چراکه خوردن آن باعث افزایش سوختوساز و سرانجام لاغری میشود.
شما میتوایند جهت دریافت انواع رژیم های غذایی و برنامه تمرینی با شماره های زیر جهت مشاوره تماس حاصل نمائید.
مربی تو بزرگترین سامانه تخصصی مربیگری بدنسازی در ایران
زیر نظر استاد علی کیان پور
تلفن های مشاوره و تماس :
0935.3132.500
0919.963.1325